Casus Bibendi

C2H6O

Léteznek példaértékű absztinens hírességek vagy csak az alkoholisták érdekesek?

2015. július 07. - c2h6o

Az alkoholfogyasztás kulturálisan évszázados mélységben ágyazódott be a nyugati civilizáció mindennapjaiba. Nagy a panaszkodás, hogy elisszuk az eszünk, meg szétrobban a májunk, meg alkoholba és nyomorba fullad főként a szegényebb népréteg, és persze minderről a szórakoztatóipar, meg a reklám, meg a link és szabadelvű alkoholfüggő művészek rossz példája és valami titkos iparági vagy háttérhatalom érdekei mentén gerjesztett burkolt propaganda, és a fiatalok elé követendő példaként állított alkoholista hírességek tehetnek. Lehet ezen vitatkozni, de mindössze annyi értelme van mint chemtrailt keresni a felhős éjszakai égbolton.

hughgrant2l_468x350.jpg

(kép: http://dailymail.co.uk)

Tény azonban, hogy kevésbé üti meg a média ingerküszöbét az, ha egy híresség absztinens. Nyilván érdekesebb, ha kakukkrészegen randalírozik London partynegyedében vagy erősen ittasan beszél hülyeségeket egy amerikai talkshow-ban. A normalitás nem hír. Nem "kattinkényon". Nem generál olvasót, nem termel bevételt.

Pedig vannak érdekes és hírként eladható absztinens művészek. Mennyivel érdekesebb cikket lehetne összetákolni abból, hogy Tom Cruise egy kortyot sem iszik, pedig az egyik bármixerkedésről alkotott kultfilmnek köszönheti karrierjét, és hát ez micsoda ellentmondás már. Jennifer Lopeznek valami komplexusa lehet, hogy mindig üde arcszíne érdekében nem iszik, mindemellett van annyira babonás, hogy pohárköszöntőt mégis csak valami alkohollal a kezében mond, mert toast-ot inni vízzel balszerencsét hoz. Kim Kardashian állítólag utálja az alkohol ízét, de ennél viszont jobban szereti a pénz illatát, mert simán elvállalta a Midori likőr arcának szerepét a múltban akár több évre is. Nem beszélve azokról a sztárokról, akik jó mélyre süllyedtek az ivászatban, de észbekaptak, lemondtak az alkoholról és részben vagy egészben absztinens életet élnek. Lennének itt extrém példák mint Ozzie Osbourne, Bradley Cooper vagy Tobey Maguire. Nem beszélve azokról, akik hiúságuk folytán nem isznak, nehogy sörhasat növesszenek, mint pl. David Beckham.

Az absztinenciáról szenzációhajhász hírt generálni persze így is nehéz. Hacsak ki nem tör egy absztinencia járvány a Time Square-n vagy a budapesti romkocsmákban, amire, lássuk be, kicsi az esély.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr888431748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása