Casus Bibendi

C2H6O

Mennyit ihat, aki mértékletesen szeretne alkoholt fogyasztani?

2015. szeptember 15. - c2h6o

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás? Mit jelent a mérsékelt alkoholfogyasztás? Mennyi az mennyiség, ami az egészséget nem károsítja. A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli az alkoholfogyasztás okozta egészségügyi kockázatokat.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

2340_banner3.jpg

Az Európai Unió tagországaiban működő vezető szeszesitalgyártóknak van egy erre vonatkozó ajánlása, ami a 2-3-4-0 program néven fut és ami a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott elősegíteni.

E szerint az fogyaszt kultúráltan és mérsékelten alkoholt:

- nők esetében, aki maximum napi 2 egységnyi alkoholt fogyaszt, (2)

- férfiak esetében, aki maximum napi 3 egységnyi alkoholt fogyaszt, (3)

- akár nők, akár férfiak esetében, aki 4 egységet csak ritkán, ünnepléseknél, speciális alkalmakkor fogyaszt, (4)

- a (0) pedig a tabu szám, vagyis aki egy csepp alkoholt sem fogyaszt járművezetéskor (motorkerékpár, bármilyen gépkocsi, vízijárművek és sportjárművek, illetve eszközök), állapotos nők esetében, heti egy "száraz" nap esetén, gyógyszeres kezelés alatt, munka közben, betöltött 18. életév alatt, stb.

(Az egységnyi alkohol mibenlétéről itt írtunk bővebben.)

Valójában a mértékletes alkoholfogyasztás személyre szabott és egyedi paramétereket jelentő meghatározás. Mindig figyelembe kell venni azt, hogy minden ember életkora, neme, életstílusa, egészségi állapota függvényében másként reagál az alkoholra. Sőt, az országok és vidékek közti eltérő helyi szokások és kultúrák is számos különbséget mutathatnak, vagyis ami az egyik országban mértékletes alkoholfogyasztásnak tekinthető, az lehet, hogy egy másik országban egyáltalán nem az.

Felelőtlen próbálkozások helyett úgy ismerhetjük meg legjobban a korlátainkat, ha tájékoztatást kérünk háziorvosunktól és az ő segítségével állapítjuk meg, hogy mennyi a számunkra optimális alkoholmennyiség, ha egyáltalán van ilyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr398746510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása