Casus Bibendi

C2H6O

Mi köze az ivós játékoknak az amerikai elnökválasztáshoz?

2016. november 09. - c2h6o

Most, hogy Donald Trump nyerte az elnökválasztást, mindenki azt kérdezi, hogy vajon mivel fog ünnepelni? A többség valamilyen oknál fogva néhány karibi lányt és némi Crystal pezsgőt képzel a jólfésült "aranyifjú" köré, bár ennél nagyobb esélye van annak, hogy Trump Trump vodkát iszik a győzelemre. Az idei az első olyan elnökválasztás, amihez több szálon is kötődik az alkohol, és amire a legkülönfélébb ivós játékokat találták ki az amerikaiak.

Lehet, hogy az ivós játékok nem véletlenül Trump jelöltsége idején bukkantak fel, mert rengetegen lehetnek, akik alkohollal próbálták elviselhetővé tenni a traumát, amit Trump elnökjelöltsége okozott számukra. Másrészt Trump az első jelölt, akinek saját vodkamárkája van. (De nem az első elnök, mert annak idején George Washingtonnak saját whiskey-lepárlója is volt.) A Trump vodka Donald Trump saját vodkamárkája, amit némi meglepetésre nem is az Egyesült Államokban, hanem Hollandiában bérgyártat a Trump-birodalom. "Make The Netherlands Great Again?" Aki ebből eleget iszik, az bizonyára mindent nagyszerűnek fog látni. Ha eddig nem volt olyan, hogy a Fehér Ház hivatalos vodkája, akkor van rá esély, hogy januártól már lesz.

Ismerve Trump "fukarságát", az sem meglepő, hogy a Trump-aktivistáknak szervezett tegnap éjszakai választási partyn nem volt ingyen az ital a bárban, hanem minden kis hangyaszorgalmú aktivista készpénzért tudott csak alkoholhoz jutni. Egy amerikai sör 10 dollár (majd' 3.000 Ft), az import sör 11 dollár, bármilyen bor pedig 13 dollár volt a bárban. Így, aki nem tudott és akart a partyn örömrészegségbe menekülni, az max otthon tudott egy olcsóbb ivós játékkal vigasztalódni.

A VinePair magazin ehhez még megfelelően részletes infografikát is készített, amelyen remekül követhető, hogy helyzettől, helyszíntől és a támogatott jelölt éppen aktuális esélyeitől függően mit szükséges fogyasztani, a kezünk ügyébe kerülő bármitől, a borokon keresztül a Jäger Bomb-ig.

Az ivós játékok nagyrésze vagy érzelmi állapottól, vagy a jelöltünk TV-felbukkanásai és a jelölt kampányüzeneteinek elhangzó kulcsszavaihoz kötötte a fogyasztási gyakoriságot és az elfogyasztandó alkohol típusát.

A két legkreatívabb megoldás közül az egyszerűbb két fajta ivásra épült. Egy kortynyit kellett inni bizonyos előre meghatározott ám nem feltétlenül várt történések (pl. egy konzervatív jelölt kimondja az "email" szót, vagy Hillary Clinton besöpri a teljes észak-keletet, vagy amikor rájövünk milyen szar lehet Melanie Trumpnak lenni). Egy felest kellett ledönteni, amikor pl egy riporter kimondta Ohio állam nevét vagy amikor már 10 Facebook-ismerősünket is töröltük, mert idegesített, hogy a szembenálló tábor sikerén örömködött.

A legszofisztikáltabb ivós játékot azonban még a négy évvel ezelőtti Obama-Romney viták idején kezdték, ám azóta sikerült tökélyre fejleszteni és saját weboldalon futott már a Demokrata és Republikánis párti előválasztási viták idején is. A játék Piros és Kék csapatra osztotta a résztvevőket. A Piros csapatnak akkor kellett innia, amikor olyan szavak és nevek hangzottak el, mint Billy Bush, lelkesedés vagy a Győzni kell. A Kék csapatnak viszont akkor, amikor Jill Stein neve vagy a tűzfal és latino szavak hangzottak el. De például Reagan nevének elhangzása esetén mindkét tábornak innia kellett. A játékhoz még azt is megadták, hogy mely csatornák élő közvetítéseit kellett követni.

Sokszor, sok fórumon elhangzik, hogy az ivós játékokat kerülni kell, semmi értelmük, egyértelműen károsak az egészségre függetlenül attól, hogy milyen alkoholtartalmú itallal játszák. Úgy látszik az amerikaiakat ez most pusztán annyira érdekelte, hogy figyelmességből odaírták a weboldal aljára, hogy mindenki legyen tisztában a határaival és csak mértékkel fogyasszon alkoholt. Ez annyira lehet hatékony figyelmeztetést a választóknak, mintha a politikusoknak írnák oda a súgógép aljára, hogy legyenek tisztában a határaikkal és csak mértékkel hazudjanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr3311945465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása