Casus Bibendi

C2H6O

Be lehet rúgni alkohol nélkül is?

2017. november 21. - c2h6o

Lehet valaki olyan szerencsés, avagy szerencsétlen, hogy bárminemű alkohol elfogyasztása nélkül is képes lerészegedni a szervezete?

Sokan szeretnék elérni azt a szerencsés állapotot, amikor alkohol fogyasztása nélkül is megnő a véralkoholszintjük, elbódulnak, oldódnak a gátlásaik vagy egy könnyed lerészegedésbe menekülhetnek a mindennapok feszültséggel és stresszel teli valóságából. A szkeptikusok szerint erre semmi esély, mivel csak az ethanol molekula szervezetbe juttatása képes létrehozni azt a bűvös kémiai folyamatot, amelynek eredménye a részegség. A gyakorlat azonban mást mutat.

Az elmúlt évtizedben több olyan kísérletet is folytattak – főleg angolszász egyetemi campusokon – amely bebizonyította, hogy bizonyos fokú „részegségre” vagy inkább ún. placebo-részegségre képes az emberi a szervezet alkohol fogyasztása nélkül is. Ezekben az esetekben a fiatalok mindössze úgy hitték, hogy alkoholtartalmú sört fogyasztanak, miközben a kísérlet szervezői csupán alkoholmentes sör fogyasztására ösztönözték őket. A „részegségük” azonban nem volt valódi, vérük alkoholszintje nem változott, nem vesztették el a kontrollt, mindössze oldottabban viselkedtek, könnyebben elengedték magukat a kísérlet céljára szervezett egyetemi party-n, hiszen tudatuk úgy hitte, hogy alkoholt fogyasztottak és várta annak hatását. Nagyobb mennyiség elfogyasztása után azonban nyilván jön a felismerés, hogy nem érkezik a várt hatás, így a tudat is hamar „kijózanodik az álrészegségből”.

intestines.jpg

(kép: Gundry MD)

Létezik ezzel szemben egy olyan betegség, amelynek elszenvedői kifejezetten szerencsétlenségnek élik meg mások által olyannyira szerencsésnek gondolt képességüket. Az ún. Auto-Brewery-Syndrome (ABS) viszonylag új keletű felfedezése annak, hogy vannak emberek, akiknek alkoholt termel az emésztőrendszerük. Bélflórájukban jelen van egy élesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae), amely alkohollá alakítja az elfogyasztott cukrot. Ugyanazt teszi, amit élesztőgombatársai ellenőrzött erjesztési folyamatok során a szeszfőzdékben, a cukorból alkoholt állít elő, csak az ABS-ben szenvedők esetében ez egy nem kívánt folyamat lévén a szervezetük által így előállított alkohol ugyanúgy bekerül a véráramba, mintha bármilyen szeszesitalt ittak volna és a hatása is nagyjából ugyanaz, vagyis a részegség. Mások mit nem adnának egy szuperképességért, amitől úgyis becsípve érezhetik magukat, hogy egy korty alkoholt sem fogyasztottak. Egy ABS beteg azonban inkább szabadulna ettől a képességétől, hiszen ez a rendellenesség egyelőre nem gyógyítható, mindössze kezelhető némi szénhidrátdiétával. Ha nem figyel a diétára, máris jönnek a részegség tünetei, a szédülés, bódult állapot, szájszárazság, izzadás, tájékozódási zavar és a kellemetlen érzés, hogy a környezet úgy hiszi alkoholista. A betegség még kevéssé ismert, így a tünetek jelentkezésekor sokan nem is tudják, kihez forduljanak vagy forduljanak-e bárkihez is. Akinél pedig diagnosztizálták az auto-brewery-syndrome nevű betegséget, annak élete nemhogy felhőtlen és ingyenes alkoholmámorrá változik, hanem igencsak megnehezedik, mivel a biztonság kedvéért napjában többször is ellenőriznie kell véralkoholszintjét és nem árt, ha mindig van nála egy GPS-nyomkövető, hogy baj esetén megtalálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr6113340055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy Hill 2017.11.22. 22:44:34

Ezek nagyon tapasztalatlan fiatalok lehettek, hogy nem ismerték fel az alkoholmentes sörre oly jellemző penetráns kukoricaízt... Mintha az ember konzervdobozból kifolyatott tengeri-lét szürcsölne. :-)
süti beállítások módosítása