Casus Bibendi

C2H6O

Vajon létezik trükk a másnaposság ellen?

2015. november 10. - c2h6o

Beszélünk itt számtalan alkoholfogyasztással kapcsolatos dologról, az alkohol hatásáról, egységnyi alkoholról és mértékletes ivásról, de legkeresettebb téma valószínűleg a másnappal kapcsolatos praktikák tárháza, vagyis az, hogy hogyan lehet megúszni a lerészegedés utáni "büntetést" és szenvedést, és mihamarabb kijózanodni.

Igen, mindannyian ismerjük azokat a napokat, amikor előre tudjuk, hogy a másnap elképesztően gatyaszaggató lesz és valamiért mégsem teszünk ellene semmit: vagy azért, mert valami elemi ösztön lévén imádunk kínlódni, vagy azért, mert nem ismerjük az alap, jól bevált trükköket! Ezen szeretnénk most változtatni és könnyíteni a nehéz napjaitokon.

54cd4270f29da_esq-hangover-cures-010213-dkemgi-xl.jpg

(kép: http://esquire.com)

Az első lépés, hogy jobban megértsük a rettegett másnapok jelenségét, azzal kezdődik, hogy megértjük, mitől lesz valaki másnapos!?

Az első ludas a agyfacsaró after érzésben a kiszáradás – az alkohol fokozza a szervezet vízleadását (más szóval dehidratál), ezért szárad ki a száj, ezért fáj a fej, ezért jön a szédülés és róka barátunk is megjelenhet egy szemvillanás alatt! Önmagában a kiszáradás még kevés a kínokhoz, kell még egy nagyon jó másnapos alapkellék: a gyümölcscukor – tudjátok, ezért van az, hogy az olyan, tiszta italok, mint a vodka, fehérbor viszonylag egy jól irányzott szundival lenyomhatóak, addig a sör,az édes borok és likőrök csapata erősen csapzottá varázsoljhaták az emberi aurát másnapra.

A legjobb ellenszer a megelőzés. A legjobb taktika: Ne rúgjatok be!

Na jó, nyilván vannak szerencsétlen és véletlen balesetek, mikor az ember egy óvatlan pillanatban ráeszmél – ez már több, mint kéne. Extrém esetekben nyilván van példa arra is, hogy ez a végső cél – de ezt majd a fétisek postban tárgyaljuk ki bővebben! Szóval, az óvatlanul lerészegedőknek íme néhány tipp és praktika, amelyek megkönnyítik a másnapi apokalipszist:

- A gyomor azért van, mert itt a dolgok bizony lebomlanak – bármily meglepő is – ezért van az, hogy minél több időt tölt el az alkohol a gyomorban, annál inkább ott is bomlik le, azaz kevesebb kerül a véráramba!  Szóval, a bomlás érdekében nem árt az arcunkba tolni buli előtt valami nehezebb kaját, illetve ha lehetőség nyílik rá, akkor folyamatosan csipegetni vagy a zsebből kihalászott maradék chips-et majszolni!

- Lassan járj, tovább élsz! – mondta a teknős, mikor a nyúllal volt a jól ismert futós balhéja, és ez az okos mondás, ebben az esetben is helytálló gondolat! Iszogassatok lassan, kortyolgatva – így a májatoknak van némi esélye, hogy le tudja bontani a beérkező „ingereket”. Egy átlagos emberi máj kb. egy egységnyi alkoholt (vagyis 8-12 gramm etanolt) képes lebontani 1 óra alatt, ami kb. 2cl felesnek, egy pohár sörnek vagy bornak felel meg. Ha óránként egy egységnyi alkoholt isztok meg, a májatok tartani tudja a tempót az alkohol lebontásával. Igen, ez nehéz, és igen, ebből nem lesz lerészegedés.

- Nemcsak trendi, de hasznos is vizet inni tintázás mellé. Hogy miért? Mert az alkohol, ahogy már említettük, vízhajtó hatással rendelkezik. Sok húzókör, sok wc, sok pisi, sok ásványi anyag elveszik a lefolyóban – ezt lenne hivatott pótolni a több víz, nyilván ezért kapta az ásványvíz nevet is!

- A víz misztikus erejének tudható be az is, hogy a lefekvés előtti  „amennyit-csak-lehet” mértékegység csodákra képes – egy aszpirinnel és némi magnéziummal megspékelve pláne!

Késő bánat, kínzó másnap

Bármennyire is tapasztaltnak gondoljuk magunkat – ugyebár a rutin meg az évek – és elővigyázatosnak, bizony van az úgy, hogy hiba csúszik a gépezetbe és a másnap erős, negatív élettani hatásokkal és 3perces fájásokkal jelentkezik. A kutyaharapást szőrével népi bölcsesség egyáltalán nem javasolt, mert csak elodázza a szenvedést, de ezen kívül akad még néhány ötlet a kínlódás kálváriájának csökkentésére.

  • Pótoljátok az elveszett folyadékot!

 Ásványvíz, babavíz, tej, gyümölcslé – tökmindegy, csak folyékony legyen – egyébiránt tök vicces, hogy a cukor teszi borzasztóvá a másnapot és mégis, a cukor az, ami meggyorsítja az alkohol lebontását.

  • Koffeint az arcba!

Kávé vagy kóla – a koffein összehúzza az ereket, azaz szűkíti az agyi vérereket is és így a fejfájás is csökken! Tadamm!

  • Éljen az update konyha – nem csak Norbi, de a sok könnyű kaja is segít eltüntetni a fejünkben boxoló majmokat! Méz, gyümölcs, savanyú káposzta, egy tányér forró erő-, zöldség- vagy csirkehúsleves sosem árt!
  • Mozdulásra fel! Vagy valami ilyesmi, nyilván nem egy maratoni edzésre kell gondolni, elég egy laza séta a szabadban, ugyanis a mozgás fokozza az endorfintermelést. Aki nem tudná, az endorfin egy jó kis hormon, amit a sok alkohol jelentősen lecsökkent - szóval, ha kicsit adunk az érzésnek, akkor ettől a fancy kis hormontól vidámabbnak és frissebbnek érezzük magunkat!

Sok szerencsét és sikeres túlélést!

A legfontosabb azonban, hogy tisztában legyetek azzal, hogy nincs olyan trükk, varázslat és praktika, ami felgyorsítaná az alkohol lebomlását a szervezetetekben! Attól, mert a fenti trükkökkel csökkentitek a kínzó tüneteket és valamennyire elviselhetővé teszitek a másnapot, az alkohol nem fog egy csapásra eltűnni a véretekből, így egy szondázás bármikor kimutatja a tényleges véralkohol szintet, kávé, tea, csoki, redbull, víz vagy bármi más varázsszer ide vagy oda. Az idő az egyetlen orvosság! Ki kell várni azt az időt, amíg a szervezet megküzd az alkohollal. Amíg ez nem történik meg, ne vezessetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr148746620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása