Casus Bibendi

C2H6O

Hogyan űz az alkohol kettős játékot az emberiséggel?

2018. július 05. - c2h6o

Évezredek óta küzd az emberiség az alkohollal. Élvezzük az örömöt, amit nyújtani képes és szenvedünk a kíntól, amit okozni tud. Egy furcsa kapcsolat ez, amiből mintha nem lenne kiút. Élhetnénk vele mértékkel, de ennek sem tudunk ellenállni, mint annyi minden másnak sem, amiben egy kis boldogságot vélünk felfedezni. Az alkohol pedig visszaél ezzel a vágyódással, és ha túllépjük az ésszerű mértéket, örökre magához láncol. Mi mindenben nyilvánul meg az alkoholnak az a kettőssége és ellentmondásossága, amivel küzdünk mióta világ a világ?

janus_face_clipart-library_com.jpg

(kép: Clipart Library)

Evolúciós előny vagy evolúciós hátrány?

Először is ott van mindjárt az a kérdés, hogy miért is nem szelektálta ki az emberi evolúció az alkoholfogyasztást még a kezdet kezdetén. A törzsfejlődés, a fajok fejlődése során elvileg csak a túlélési képesség szempontjából fontos viselkedési formák maradnak fenn hosszú távon. Ha az alkoholfogyasztás nem az, akkor ki kellett volna szelektálódnia az alkoholista ősöknek. Ha mégsem így történt, akkor az alkoholfogyasztás hasznos? Az elmúlt évtizedekben kezdtek kutatók ezzel a kérdéssel foglalkozni és arra jutottak, hogy a szavannákon élő őseinket kalóriában gazdag tápanyaghoz juttatták az erjedt gyümölcsök, amiknek illatát ráadásul nagyobb távolságból is könnyen megérezték. A viszonylag alacsony alkoholtartalmú erjedt ’cefre’ nem tette őket alkoholfüggővé, vagy legalábbis az alacsony átlagéletkor miatt nem igazán volt ideje káros hatását demonstrálni. Így az alkoholtartalmú erjedt gyümölcsök fogyasztásának inkább a hasznát láthatták őseleink, mint a kárát.

Serkenti az emésztést vagy éppen gátolja?

Léteznek alkoholos italok, amelyeket étvágygerjesztő vagy emésztést segítő hatásuk miatt fogyasztunk. Étkezés előtt fogyasztva a nyálkahártyákban vérbőséget okoznak ezzel stimulálva a szervezetet arra, hogy élelemhez akarjon jutni. Étvágytalanság vagy „rossz gyomor” ellen szokás pl. gyógynövénylikőröket ajánlani. Sokan esküsznek rá, hogy ezek csodát tesznek és kifejezetten segítik az emésztést, főleg, ha a tradicionális magyar konyha fűszeres és zsíros ételeit kell leküzdeni. Ezzel szemben az alkoholisták egyik tipikus betegsége a gyomorfekély és az emésztésük sem működik valami jól, mert az alkohol elpusztítja a vékonybélben élő baktériumokat, amik a szervezetükbe juttatott táplálék emésztésének jelentős részét végeznék. Az alkoholnak itt is ugyanaz a trükkje. A nem gyakori, kis mennyiséggel megbirkózik a szervezet, de a nagy mennyiség tönkre teszi.

Szív- és érrendszer vagy májzsugor?

Talán erről a kérdésről zajlik a legnagyobb vita. Egyes kutatások szerint a kismennyiségű alkohol jótékony hatással van a vérkeringésre, gátolva így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Más kutatások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az alkohol májzsugort okoz. Mindamellett, hogy az alkohol a szívizmot is károsítja, bizonyos alkoholos italok (pl. a vörösbor) mérsékelheti a szívbetegségek előfordulását. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában nagy jelentősége van a szabadgyök-reakciók káros hatásainak. Vizsgálatok igazolják, hogy ezen hatásokat csökkentik a természetes antioxidánsok. A vörösborban található ún. polifenolos vegyületek pedig éppen olyan kedvező szerkezeti és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy antioxidánsként viselkedjenek. Igen ám, de ehhez nem lenne szükség a vörösborban ugyancsak megtalálható 12-15%-nyi etanolra, ami viszont nagy mennyiségben májzsugort okoz. A máj, mint egy beépített mini-detoxikáló egység, lebontja a szervezetünkbe került mérgező anyagokat. Etil-alkoholból 8-12 grammot képes lebontani óránként, ami kb. egy pohár bornak, sörnek vagy 2cl 40%-os pálinkának felel meg. Férfiaknál napi 60 gramm, nőknél napi 20 gramm alkohol rendszeres fogyasztása már tartós károsodást okoz. És ez ellen a polifenolok sem jelentenek védelmet.

Öröm vagy bánat?

Erről az ellentmondásról mindenki tud mesélni, aki rúgott már be úgy, hogy másnap fogadkozott, sosem iszik többet. Amíg az este úgy indul, hogy 1-2 ital segít oldani a gátlásokat, javítva ezáltal a kapcsolatépítési esélyeket és a könnyedebb szociális interakciót (ami a párválasztásnál egészen előnyös képesség, de józanul nem mindenkinek adatik meg), addig a túlzott mennyiségű alkohol elfogyasztása éppen ellentétesen hat. Egy ital képes éppen annyira oldani a gátlásokat, hogy elmúlik a „lámpaláz”, nem bénít le az izgulás, a görcs, addig a néhány ital már rohamosan csökkenti a kognitív képességeket, rontva a térbeli tájékozódást, az emlékezetet, a reakció időt, a mozgás- és beszédkoordinációt. Egy örömteli, boldognak tűnő este is végződhet gyötrelemben, ha egy mértéknél többet fogyaszt az ember, de egy boldogan végződő este is okozhat fejfájással és szédelgéssel járó kínkeserves másnap reggelt. Az alkohol ugyanis megadhatja a boldogság érzését, de a még több vélt boldogságért már nagy árat kér.

Szorongásoldó vagy depresszáns?

Újabb ellentmondás. Közismert, hogy egy pohár alkohol remekül oldja a szorongást, segít oldani a stresszt. Kis mennyiségben élénkítő szerként viselkedik, nagyobb mennyiségben viszont depresszáns lesz (bár sok esetben nem lehet tudni, hogy a depresszió fordul alkoholizmusba vagy az alkoholfüggőség váltja ki a depressziót). Sokan kifejezetten szorongásoldó hatása miatt kezdenek inni. Az alkohol ugyanis ideiglenesen növeli az agy szerotoninszintjét, ami egyfajta boldogságot okoz. Ezáltal olyan örömforrássá válik, amire könnyen rászoknak azok, akik úgy érzik, hogy életükben kevés öröm éri őket. Az alkohol viszont becsapja őket, mert minél nagyobb mennyiségben keresik benne a vélt örömöt, annál inkább rontja fogyasztójának kedélyállapotát. Ördögi kör, de mire az áldozat ráébredne, hogy az alkohol becsapta, már ritkán képes kitörni függőségéből.

Tudatmódosító vagy tudatromboló?

Rengeteg művészeti alkotást köszönhet a világ olyan művészeknek, akik alkoholos befolyásoltság alatt alkottak vagy legalábbis feltételezhető, hogy az ihlet a művész túlzott alkoholfogyasztásának köszönhető. Az alkohol ugyanis tudatmódosító szer is, tudatmódosító hatása azonban sajátosan ellentmondásos. Alapvetően egy regresszív, leépülő folyamat, amit azonban az alkoholmámorban utazó pozitívként él meg. Az alkohol rövidtávon felszabadít, önfeledt állapotot okoz, amiben szárnyal a képzelet, ilyenkor érkezik a múzsa csókja és az alkotó pillanat boldogsága. Olyat képzel és lát a művész, amit józanul nem biztos, hogy meglátna. Ezen felbátorodva, többnyire a múzsa kergetésébe, azaz még több és rendszeres alkohol fogyasztásába kezd, hogy termékenyebb művésszé váljon és többször is megélje az alkotás boldog pillanatát. Az alkohol viszont csak rövidtávon ad ihletet. Idővel éppen, hogy lekorlátoz és a szárnyaló, önfeledt tudatot teljesen eltéríti a valóságtól. A túlzott fogyasztó amint függővé válik, képtelen lesz arra, hogy reálisan értékelje megváltozott helyzetét és problémáját. Szerencsére a művészek többsége ezzel tisztában van és nem az alkoholtól várja az ihletet.

Társadalmilag hasznos vagy a társadalom számára káros?

Az alkohol társadalmi hatásának kettősségéről viszonylag kevés szó esik. Ennek fő oka az, hogy nehéz a társadalom számára nyújtott hasznát és kárát számszerűsíteni és gazdasági mérőszámokkal egzakt és pontos módon szembeállítani. Hasznossága általában kimerül az alkoholipar és –kereskedelem generálta adóbevételek és foglalkoztatás számbevételében. Jóllehet ennek becslése is nehézségekbe ütközik, lévén rengeteg áttételes gazdasági haszon is kapcsolódik hozzá a turizmuson és vendéglátáson keresztül. A társadalmi károk sorában is vannak tipikus elemek, amikkel a közgazdászok számolnak, mint pl. az alkoholizmus miatti egészségügyi ellátás ráfordításai vagy bűnözés, de nehezebb becsülni az alkohol miatti munkából kiesés vagy a családok szétesése révén okozott társadalmi károkat. Mindezek ellenére elfogadott, hogy az alkoholnak több a közösség életére gyakorolt kára, mint amennyi hasznot hoz adóbevételekben, a kormányok mégis kitartanak amellett, hogy megfelelően adóztatva kontrollálható az egyensúly. A betiltásának eddig a történelemben sosem lett üdvös következménye.

 - - -

Az alkohol kettős játéka nagyjából abban nyilvánul meg évezredek óta, hogy rövidtávon boldogságot és örömöt kínál, ám aki hozzászokik ehhez a csalóka örömforráshoz, azt magához láncolja és lassan elemészti. Rengeteg kutatás készül, ami azt vizsgálja egészségügyi, szociológiai, pszichológiai, közgazdaságtani és egyéb szempontok alapján, hogy az alkoholfogyasztás káros vagy van esetleg haszna is az egyén és a közösség számára. Abban többé-kevésbé konszenzus van, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás csökkenti a káros hatások kockázatát és lehet jótékony hatása. Úgy tűnik, az alkohol azért volt képes túlélni az ember biológiai evolúcióját és azért képes túlélni a kulturális evolúciót, mert az ember többnyire csak a mára és a holnapra gondol. Az alkoholnak pedig azonnali rövidtávú hatása inkább kecsegtető az ember számára, aki továbbra is nehezen vesz tudomást vagy rémül meg a hosszútávon jelentkező káros hatásoktól. A ’sosem tudhatjuk lesz-e holnap, ezért vegyük el ma, amit az élet ad’ gondolkodás pedig nem csak az alkoholfogyasztás szempontjából okoz gondokat az emberiségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr8114093985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.07.06. 08:39:57

Az a vicc, hogy az alkoholos italok védelmében kitalálnak mindenféle elméleteket. Polifenolos vegyületek meg kiskutyafasza.
Az igazság az, hogy az alkohol az egyik legaddiktívabb drog és a drogok közül az egyik leginkább fizikai károsodást okozó. Emellett elég könnyen túladagolható, sok alkoholmérgezéses haláleset történik évente.
De valamiért legális. Ja, azért, mert az állam adóztatja és mert évezredek óta mergezi magát az európai ember alkohollal. Hasonlóan az egyik legdurvább droghoz, a cigarettához.

Közben a sokkal ártalmatlanabb, fizikai károsodást nem okozó, fizikai függőséget kialakítani nem tudó marihuánát, varázsgombát, LSD-t meg tiltják. Vicc az egész.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 09:14:11

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.06. 09:37:28

@czerka:
Mondjuk nem épp azért legális, mert adóztatja. Pont azért adóztatja jobban, hogy drágább legyen és így kevésbé fogyjon.

Amúgy sem tudnád betiltani, nem te vagy az első aki gondol rá... vannak helyek, ahol már kipróbálták, történelemből tudjuk, hogy nem működik.
Ahogy a drogok is hiába tiltottak és üldözöttek, aki akar az droghoz tud jutni.

Amúgy meg semmi baj nincs azzal, hogy a hülye ember megöli/károsítja saját magát. A baj akkor van, ha másokat is veszélybe sodor vele. Ezért kéne minden utcán lévő drogost/alkoholistát agyon verni, és akkor meggondolja, hogy legközelebb közterületen iszik-e...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.07.06. 09:40:07

Az alkohol teszi alkalmassá a férfiakat arra, hogy társadalomban éljenek. Enélkül 40-50 év felett mindenki magába forduló, mérges, társadalomellenes, agresszív öregúr lenne. E kor alatt is van hasonló hatás, de nem ilyen erős. De nyilván ez tabutéma, csak tagadni lehet.

Fentiek mellett az egészségromboló hatás minimálisnak tűnik, szükséges rossz.

Gondolom az érthető, hogy nem azt írtam le, hogy "legyen mindenki azonnal alkoholista".

sakkosfx 2018.07.06. 12:40:31

Ez a drog amit mindenki ki próbál még fiatal korában mert kíváncsi! Aztán van akinek megtetszik és van aki megfogadja soha többé! Annak van pechje akinek semmi baja nem lesz nagyobb mennyiség elfogyasztása után sem! Na ezekből lesznek a jövendő alkoholisták! Nekem szerencsém volt, mert 2-3 napig fejfájással küszködtem berúgás után! Így aztán csak ritka alkalmakkor ittam egy keveset. Sok volt barátom akik alkoholisták lettek, már a morgóban pihennek! Ez a temető neve! A gyerekeinknek pedig komoly elfoglaltságot kell közösen vele találni amit szívesen végez! Ez jó esetben megóvja az alkoholtól és a drogoktól is!

werinter 2018.07.06. 13:32:45

Mint MINDEN dolognál itt is a MÉRTÉK a lényeg. Az alkohollal önmagában semmi gond nincs, ha mértékkel fogyasztjuk és nem válik az életünk NÉLKÜLÖZHETETLEN részévé. Ugyanez a helyzet a drogokkal (nyilván nem a mindenféle mesterséges szemét).
Sokan esküsznek rá, hogy a marihuána nem okoz függőséget, meg milyen hasznos, vagy legalábbis sokkal kevésbé káros, mint az alkohol. Csakhogy ez is hazugság, amivel a gyenge emberek áltatják magukat. Tapasztalatból mondom, hogy a fű is ugyanolyan függőséget és hozzászokást okoz, csak a használója ezt még kevésbé érzékeli, mint az alkoholisták.

gauchos 2018.07.06. 13:45:50

Nekem az alkolhollal alapvetően nincs bajom, igya aki szereti, de csak mértékkel. Bajom inkább azzal van, hogy Magyarországon (külföldön nem tudom mi a helyzet) nagyon sokan (a barátaim és a rokonaim közül) egyszerűen nem tartják tiszteletben azt, hogy én konkrétan nem szeretem az alkoholos italokat. Alapvetően felnőtt, intelligens embereknek tartom őket, sokan közülük évek óta ismernek engem, és mégis állandóan tukmálják rám azt a szar pálinkát, bort, sört stb. - gyakran elég erőszakosan. Sok ilyen ember van sajnos. Miért nem tudják megérteni, hogy én nem szeretem az alkoholt? Én érzem kellemetlenül magamat, amikor már megint kezdődik a szokásos tukmálás baráti összejövetelen.
Udvariasan közlöm velük, hogy köszönöm, nem iszom, és mégis, csak nagyon nehezen hagyják abba... Előfordul, hogy megiszok egy nagyon minimális mennyiséget, amikor a saját pálinkájukkal kínálnak, csak hogy megnyugodjanak egy időre és ne sértsem meg őket azzal, hogy visszautasítom. Egyébként bírom az italt, nem leszek rosszul tőle, de alapvetően nem szeretem. Mért olyan nehéz ezt megérteni? Tényleg ilyen alacsony az alkoholfogyasztás kultúrája Magyarországon vagy csak nekem nincs velük szerencsém?
Az már csak hab a tortán, amikor ajándékba kapok valami különlegesnek mondott sört/bort és aztán jópofizzak hozzá. Ááá, 20 éve ismernek, tudják jól, hogy mennyit szoktam inni, és mégis...

MEDVE1978 2018.07.06. 14:04:30

Régi gondolatom, hogy az ember függőségekkel születik és a függőségek végig követik élete során. Az ember függőségei nem csak az alkoholban, hanem sok más területen nyomonkövetik. Az ember függő lehet például a túlzabálástól, a szextől, a zenétől, sőt akár a testmozgástól is. Az erjedt gyümölcsöket a majmok is megeszik, tehát ez egy nagyon mélyen belénk égett dolog.

Éppen ezért is gondolom azt, hogy nagyon kevés olyan eset van, amikor az ember abba tud hagyni egy függőséget és ettől szinte szükségszerűen szenvedni is fog.

Jelentősen gyakoribb az, hogy valaki egy másik függőségre vált át. Sokszor látni ezt: a cigarettát vagy italt abbahagyó zabálásba menekül, a marihuánát abbahagyó más drogra vagy italra áll át stb. Évekig buliztam / kocsmáztam egy társasággal, ahol az egyik srác nagyon nagy piás volt. Kb. 3-4 éve elkezdett futni és azóta rákattant, mániákusan fut.

Tehát az élet arról szól, hogy függőségeinket másik függőségekre cseréljük.

$pi$ 2018.07.06. 14:29:09

Attól félek az egyedfejlődés nem azt jelenti, amire a cikk utal. Az egyedfejlődés az, ami az egyeddel történik, ahogyan az élőlény megtermékenyített petesejtből felnőtt egyeddé válik. Amire a cikk utal az a fajfejlődés.

c2h6o 2018.07.06. 14:43:12

@$pi$:

Igazad van, javítottam.

"Az törzsfejlődés, a fajok fejlődése során ..."

czerka 2018.07.06. 15:29:43

@Berelhetoreklamfelulet: "Pont azért adóztatja jobban, hogy drágább legyen és így kevésbé fogyjon."

Ez nem igaz. Azért adóztatják, hogy bevételre tegyenek szert belőle az államok.
Ha azt akarnák, hogy ne fogyasszák, akkor korlátoznák a fejenként megvehető mennyiséget vagy betiltanák.

"Amúgy sem tudnád betiltani, nem te vagy az első aki gondol rá" - Én az alkoholt nem tiltanám be, nem tudom, miért adod ezt a számba. A többi drogot is az alkoholhoz hasonlóan legalissá tenném. Sőt, a természetes drogokat, amit magadnak tudsz termeszteni a kiskertben (kannabisz, varázsgomba, salvia) teljesen adómentessé és otthon termeszthetővé tenném saját használatra.

"Ahogy a drogok is hiába tiltottak és üldözöttek, aki akar az droghoz tud jutni." - attól tartok te nem érted mi a drogok tilalmával a gond. Nem az, hogy korlátozza a hozzáférést, mert pont hogy a tilalom miatt virágzik a drog feketepiac és jelennek meg minden eddiginél veszélyesebb dizájnerdrogok. Tehát a tilalom nem vagja el az utánpótlást, sőt, veszélyesebb szereknek enged utat. És táplálja a szervezett bűnözést.
A drogok tilalmával az a fő baj, hogy büntetnek egy sérett nélküli cselekményt. Nem veletlen, hogy civlizált országokban már legalizálják a marihuánát. Kanada, Uruguay, USA felvilágosultabb államai, Hollandia.

LúzerMan 2018.07.07. 07:39:30

Ez egy jó írás, nekem tetszik. Szerintem kellően objektv, nem akar ítélkezni. Azt nem tudom megítélni, hogy a hivatkozott tények mennyire helyállók, de laikusként azt gondolom, hogy rendben vannak.
Nehéz téma ez.
Sok érdekes, értékes hozzászólás született, úgy látszik, eddig a kulturemberek érkeztek csak ide.

"Miért nem tudják megérteni, hogy én nem szeretem az alkoholt?"
Mert ennyire egoisták vagyunk... Mondjuk nálam tudatos döntés, hogy csak pár helyen iszom egy keveset (2 barátom és a templom), de valóban van egy "nemvagyférfihanemiszol" hangulat, amit nehéz legyőzni. Biztatlak, ne add fel, előbb-utóbb (nálad úgy látszik utóbb) feladják.

"Az alkohol teszi alkalmassá a férfiakat arra, hogy társadalomban éljenek. "
Szerintem nem így van. Egyrészt alapbeállítás, hogyan viszonyul valaki az élethez, másrészt nagban megszabja a lelkiállapotát, hogy mennyire elégedett az életével. Biztos családi háttér, kielégítő házasélet, megfelelő munkahely esetén kétlem, hogy nagy a frusztráció.

"Mondjuk nem épp azért legális, mert adóztatja. Pont azért adóztatja jobban, hogy drágább legyen és így kevésbé fogyjon."
A második mondattal egyetértek. Azonban gondold végig, hogy hány MILLIÁRD (!) forint ment el az utóbbi időben állami propagandára (óriásplaktok, bedobott szórólapok jó minőségű papíron, újsághirdetések) teljesen feleslegesen! Ha ezt a pénzt kulturált, onjektív, kreatív kampányra költötték volna alkoholizmus tekintetében, akkor elfogadnám, hogy az állam nem támogatja az alkoholfogyasztást.

Akik itt ülünk a billentyűzet előtt, néha nem is tudjuk elképzelni, hogy milyen társadalmi károkat okoz az alkohol. Idő előtt meghalt emberek, tönkrement családok, balesetben meghalt vétlen közlekedők. Az alkoholista családjában lecsapódó mintáról nem is beszélve.
Alapvetően károsnak tartom, hogy sem a társadalom, sem a közbeszéd nem említi ezt a témát gyakrabban és higgadtan.
Valahol talán itt van az igazság, amit werinter és gauchos kollégák írtak:
"Mint MINDEN dolognál itt is a MÉRTÉK a lényeg."
"igya aki szereti, de csak mértékkel.".
Köszönöm az írást, köszönöm a hozzászólásokat!

2018.07.07. 08:40:09

Az alkohol egy drog. A kútúrállhoz hozzátartozik bizonyos italok jelenléte. Azok fogyasztása, mértékkel és kulturáltan fogyasztva egy értékes élvezeti cikk.

De a mai világban nem a kultúrál alkohol fogyasztás a cél. Pl. egy vasárnapi marha pörköltes ebédhez illő francia minőségi vörösbor 1-1 pohárral való elfogyasztása.

Legtöbbeknek sajnos az a cél, hogy letompítsák agyukat, szétcsapják magukat. Döntik magukba a kommersz vackokat, mint én a vizet.

2018.07.07. 08:49:13

@gauchos: Magyarországon az alkoholfogyasztás kultúrája kimerül ennyiben. Sör, bor, pálinka. Ezek keverése és mértéktelen fogyasztása mint a víz.

Andy73 2018.07.07. 19:02:03

@BRF915: Vannak magyar minőségi vörösborok is: villányi, egri, de más borvidékekről is.
A tokaji aszút pedig XIV. Lajos hívta a királyok borának és a borok királyának. A magyar borkultúra nem csak gazdaságilag jelentős, hanem kulturálisan is. A kulturált, alkalmi borfogyasztást nem kell összekeverni az alkoholizmussal.
Szerintem nagyon sokan meg tudnak állni 1-2 pohár bornál, anélkül, hogy berúgjanak, és meg tudják azt is állni, hogy csak alkalmanként igyanak. Sokkal kevésbé okoz függőséget, mint a drogok, ezért legális. Arról nem is beszélve, hogy drogokból sokkal könnyebb halálos dózist bevinni, ott sajnos gyakori a túladagolás és általában a függőség is.
A németeknél, cseheknél, a belgáknál és Észak-Európában meg a sörkultúra jelentős. Egy sör elfogyasztása, pl. egy meccs közben így a VB alatt, vagy általában egy meleg nyári estén még nem jelent alkoholizmust. Akkor van gond, ha valaki többet is iszik, napi rendszerességgel.
Az viszont tényleg gond, hogy sok fiatal már eleve úgy indul el bulizni, hogy iszik előtte, "ráhangolódásként", majd a bulikban is mértéktelenül iszik, és gyakorlatilag alkoholisták lesznek már tizenéves korukban. Ez szerintem egyre gyakoribb manapság már a középiskolások körében is.

Billy Hill 2018.07.07. 21:34:03

A gandzsa kapcsán Zacher doktor meglátását osztom, hogy ti. ez a társadalom a mai állapotában még nem alkalmas arra, hogy ráeresszünk egy legalizációt...
süti beállítások módosítása