Casus Bibendi

C2H6O

Etanol vs metanol

2015. március 25. - c2h6o

Fizikaóráról talán mindenkinek derenghet ez a két fogalom, meg talán az is, hogy az etil-alkohol, illetve az etanol az alkohol kémiai elnevezése a metil-alkohol, avagy a metanol pedig valami nagyon hasonló, ám rendkívül veszélyes vegyület. Mindkét vegyület színtelen, jellegzetes szagú és ízű folyadék, ezért is nagyon könnyű őket összekeverni. A két vegyület élettani hatása azonban nagymértékben különbözik egymástól: a metanol sokkal mérgezőbb, akár már kis mennyiség elfogyasztása, vagy akár belélegzése, illetve bőrrel való érintkezése is súlyos károsodásokat, legrosszabb esetben halált is okozhat.

Az alkoholok egyébként olyan természetben előforduló molekulák, amelyek kémiai képlete a CnH2n+1OH mentén írható le. A különböző alkoholfajták nevüket a molekuláris képletükben a szénatomok száma alapján kapják: Pl. az egy szénatomos metanol képlete a CH3OH, a kétszénatomos etanol képlete C2H6O, de ott van még a propanol, butanol, pentanol vagy akár a hexanol a maga 6-szénatomos molekulájával, C6H13OH. Ezek közül azonban az etanolt tartjuk legfinomabbnak és a metanolt a legveszélyesebbnek.

9a2562ef24fb36beaca041752fcc45a7.jpg

(kép: http://www.alunosonline.com.br/)

A metanol-mérgezés tünetei nagyon hasonlóak az egyszerű alkohol-mérgezéséhez; mint például fejfájás, szédülés, izomgyengeség, émelygés, öklendezés, hányás, melyek a metil-alkohol mérgezés eseteinek többségénél hirtelen látás panaszokkal egészül ki. Ha ilyet tapasztalunk, akkor a lehető leggyorsabban mentőt kell hívnunk! Míg a segítség megérkezik, addig az elsősegélynyújtás szabályai szerint járjunk el és fektessük a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe, szükség esetén élesszük újra. Ha a metil-alkohol fogyasztása szájon át, 1-2 órán belül történt, akkor még érdemes lehet hánytatással próbálkozni. Ha van rá mód, akkor a mérgezett fogyasszon el még fél vagy inkább egy deciliter tömény (40-50%) etil-alkoholt, ugyanis az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, mert az enzim az alkoholt fogja előbb lebontani. Bármilyen meglepő, metil-alkohol mérgezés esetén jót tehet némi vodka elfogyasztása.

A metanol-mérgezést könnyű elkerülni, mindössze arra kell figyelni, hogy csak megbízható forrásból származó alkoholterméket fogyasszunk, vagyis kerüljük a pancsolt italokat, mert azoknál előfordulhat, hogy az etanolt az olcsóbb metanollal helyettesítik az ital alkoholtartalmának növelése érdekében. A pálinkában természetes módon is lehet némi metanol, amely a cefre erjedése során a gyümölcs pektintartalmából keletkezik. A fogyasztásra alkalmas szeszesitalok megengedett metanoltartalmát rendeletek határozzák meg: a gyümölcscefréből főzött pálinka megengedett metanoltartalma tisztaszesz-tartalomra számítva kisebb, mint literenként 10 gramm. Ez 40 fokos pálinkánál literenként 4 gramm metanolt jelent. Sajnos a pálinka ízén nem érződik a metanoltartalma, ezért aki nem biztos a pálinkájában, érdemes bevizsgáltatnia, nehogy baleset történjen.

Az elmúlt években sajnos több ilyen eset is történt, a legutóbbi 2013. októberben Indiában haltak meg több mint negyvenen házi készítésű pancsolt szesztől. Csehországban 2012. szeptemberében történt metil-alkohol mérgezés, aminek következtében 45 ember halt meg, illetve további 130 fő szenvedett tartós egészségügyi károsodást. A nyomozás során azóta több, mint hárommillió liter illegális alkoholt találtak különböző föld alatti raktárakban. Akkor a kormány két hétre megtiltotta a tömény szesz forgalmazását, illetve szigorították a forgalmazás feltételeit, de lakosság nagy része továbbra is nagyon óvatos, aminek következtében a tömény szesz forgalmazása 30-40%-kal esett vissza.

(forrás: www.italmertek.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr797548794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása