Casus Bibendi

C2H6O

Miért veszélyes a túlzott alkoholfogyasztás a nyári hőségben?

2018. július 31. - c2h6o

Nyári forróság, gyönyörű napos idő, tökéletes alkalom a lazulásra és sokak fejében, ezt elősegítendő, némi italozásra. Ám ahogy a téli nagy hidegben, úgy a nyári hőhullámok idején is különösen kockázatos a túlzott alkoholfogyasztás. Elmondjuk, miért.


kkbem5_z4vezwsxofdkb41a19fo.jpg

(kép: Eklablog)

Dehidratáció

Az ember hajlamos úgy gondolni, hogy egy alkoholos ital is lehet remek szomjoltó, hiszen frissítő, hűtött folyadék formájában lehet bárhol hozzájutni. De kánikula idején, amikor az ember amúgy is rengeteg folyadékot veszít, főképp izzadás formájában, az alkohol dehidratáló hatása sokszorozottan veszélyes lehet. Az alkohol vizet von el a sejtektől, ami forró időjárás esetén tovább rontja a test vízháztartását, folyadékegyensúlyát. Lehet persze okoskodni, hogy a sör, bor, de még a pálinka is tartalmaz legalább 60% vizet, az emberi szervezet azonban nehezen pótolja az alkohol által elhasznált folyadékot. Az alkohol miatt általában harmadannyival több folyadék távozik a szervezetből, mint amennyit megiszunk. Szóval, ha sokat és folyamatosan iszunk nagy melegben, esélyes, hogy sosem érjük utol magunkat vízbevitel tekintetében, testünk folyadékmérlege addig negatív lesz, míg az alkoholbevitelt abba nem hagyjuk. A dehidratációnak pedig lehetnek kellemetlen következményei, úgymint zavarodottság, később levertség, akut esetben akár légzési nehézség és szívritmuszavar.

Testhőmérséklet

A folyadékegyensúly azért is fontos szerveztünk számára a nyári forróság idején, mert testünk a bevitt folyadékot használja saját hűtésére, pl. izzadság formájában. A túlzott alkoholfogyasztás – amellett, hogy elvonja a folyadékot a szervezetből – megzavarja a test hőháztartását is, felborítja a hőegyensúlyt azzal, hogy növeli a test hőmérsékletét. Az alkohol ugyanis hatással van a hipotalamuszra, ami a test hőmérsékletét is szabályozza. Normál esetben, akár nagy melegben is, az izzadás segít hűteni a testünket a bőrfelületünkön elpárolgó izzadságcseppeknek köszönhetően. Extrém hőségben és túlzott alkoholfogyasztás hatására ez a hűtési mechanizmus felborulhat és testünk túlmelegedhet, ami kimerültséghez vezethet.

Kimerültség

A test kimerültsége élsportolóknál is előfordul, de túlzott alkoholfogyasztás esetén sportolni sem kell ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, főképp nyári forróság idején, amikor az alkohol „kimerítő” hatását a hőség csak fokozza. A kimerültség jelensége 3 fázisban jelentkezhet. Először az izmok kisebb-nagyobb görcseivel kezdődik, ahogy a folyadékkal együtt az izommunkához szükséges elektrolitok is csökkennek az izzadás miatt pedig ásványi sókat vesztünk. Második fázisban a dehidratáció miatti kiszáradás mentális zavarokat okozhat, míg végül a testhőmérséklet növekedése miatt akár ájulásig fajuló hőguta következhet be.

Érzékelés és önkontroll

Az alkohol agyra gyakorolt hatása különösen veszélyes hőség idején, amikor amúgy is hajlamosak vagyunk megszédülni, lassabban reagálni. Az alkohol megpiszkálja az egyensúlyt, a koordinációt, megtéveszti az érzékelést, amivel túlzott kockázatvállalásra buzdít, oldja a gátlásokat, és gyengíti az önkontrollt. A túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhetően tévesen érzékelünk és ítélünk meg dolgokat, rossz döntéseket hozunk, ami különösen a tikkasztó napsütés és trópusi forróság idején kellemetlen és veszélyes helyzeteket eredményezhet.

Balesetek

A hőség idején túlzott alkoholbevitel eredménye a test folyadék- és hőháztartásának felborulása, a kimerültség és az alkohol okozta mentális és kognitív képességek gyengülése. A kevesebb gátlás, a kisebb félelemérzet, a gyengébb önkontroll nagyobb kockázat vállalására ösztönöz, ami a reakció idő lassulásával, a térérzékelés, az egyensúly és koordináció gyengülésével együtt könnyen sodor balesetveszélyes helyzetekbe. A kánikula idején amúgy is lassabb, fáradtabb és kevésbé figyelmes emberek alkohollal felturbózva extra kockázatos helyzetekben találhatják magukat. Elég egy részegen rosszul felmért távolság a parttól és úszóképességünk felülbecslése, vagy hasonló tipikus kánikulai szituáció és csak a szerencsére és józan embertársaink segítségére számíthatunk.

Mennyi alkoholt ihatunk a nagy nyári forróság napjaiban?

A legfontosabb, hogy kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást és maradjunk a mérsékelt és felelősségteljes fogyasztásnál, ha már nem vagyunk képesek lemondani erről az élvezetről még extrém időjárási körülmények között sem. Az ún. egységnyi alkohol mennyiség jó irányadó, ami 8-12 gramm alkoholt jelent és ebből is max 2-3 adagot egy nap. Egy egység alkohol kb. egy pohár sört, 1 dl bort vagy 2cl feles jelent. A legjobb, ha a kevés alkoholt is alacsony alkoholtartalmú italok formájában fogyasztjuk, legyen az egy radler, egy hosszúlépés vagy egy vodka-szóda. A lényeg, hogy az italunk ne legyen 5%-nál magasabb alkoholtartalmú és abból se igyunk 1-2-nél többet. Egy hosszúlépés (1dl bor + 2dl szóda) kb. 4%, míg egy könnyű vodka-szóda (2cl vodka + 2dl szóda) kb. 3,6% alkoholtartalmat jelent. Érdemes arra is figyelni, hogy semmiképp se reggel vagy délelőtt, legfőképpen ne a déli forróság időszakában igyunk alkoholt, hanem legfeljebb a kora esti naplemente idején.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr914154011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása