Casus Bibendi

C2H6O

Újév, alkohol, fogadalom

2015. január 01. - c2h6o

Január 1. a nagy elhatározások napja. Az ENSZ akár hivatalosan is elnevezhetné "Fogadalmak Napjának". A Facebook-ra ugyan még nem posztolják milliók, de titkon szinte mindenki kiértékeli az elmúlt évét és reményteli döntésre jut: életmódváltás, több sport, egészséges életmód, rendszerezettebb munka, több szabad idő, diéta ... a cél mindig, hogy az ember jobban érezze magát a bőrében a következő évben mint annak előtte. Azt a néhány szilveszteri partiban kiütött súlyosan másnapos, hirtelen elkeseredésből fogadkozót kivéve, kevesen gondolnak arra, hogy szinte minden újévi fogadalom beteljesülését legjobb az alkohol-fogyasztás megváltoztatásával kezdeni. Bár úgy tűnhet, az esztelen alkoholizálás a boldog pillanatok garanciája, ezek az alkoholmámoros pillanatok sosem állnak össze egy boldog életté. Épp fordítva, az ésszel és mértékkel fogyasztott alkoholmennyiség vagy a teljes absztinencia az, ami garantálja a boldogabb és egészségesebb életet.

Az alkohol hatásai az újévi fogadalmakra sokadik gondolatra sem egyértelműek. Sokan vélik úgy, hogy heti egy-két berúgás simán beleférhet, közben meg épp ez az alkoholmennyiség teszi nehezebbé a változtatást. Ki gondolná, hogy a rendszeres mértéktelen ivás növeli a szorongást vagy éppen összekuszálja a nyugodt alvási periódusokat és ezzel rontja a közérzetet? Vagyis oda a jól eltervezett rendszer, megnehezíti az életmódváltást és gátolja a testi-lelki kiegyensúlyozottságot. Jónéhány sörfajta, cider, koktél vagy pálinkának látszó, egyszerű, pancsolt, ízesített szeszesital több kalóriát tartalmaz mint egy bejgli vagy egy jégkrém. Ki akarna öt ilyen kalóriabombát betolni a szervezetébe, amikor épp a kilóktól való megszabadulás, a diéta vagy az egészséges életmód az újévi fogadalma? Az sem közismert, hogy az emberi test úgy bontja az alkoholt, hogy épp azt a zsírszövetet vékonyítja, amelyet a szervezet testedzés közben szeretne elégetni. Ha tehát a több sport vagy fittebb test az újévi fogadalom, akkor a mértéktelen ivás éppen ez ellenében fog dolgozni. Látszatra alakul majd a fogyás, a test ennek mégsem fog örülni. 

Ha mindezt valaki magától felismeri, akkor sem könnyű rájönni, hogyan is kezdje visszafogni az alkoholizálást. Az alkoholisták természetesen kérjenek orvosi segítséget és kezdjenek bele egy leszokást támogató terápiába. Az ő esetükben a mértékletes fogyasztásra való átállás értelmetlen és szinte lehetetlen. A rendszeres nagyivók vagy a rendszertelenül rohamszerűen vedelők számára kell valami önfegyelmet és rendszert adó hétköznapi segítség.

A legjobb az egységnyi alkoholbevitel alapján követni az alkoholfogyasztást. A 2-3-4-0 iránymutatás vagy az angol drinkaware.co.uk alkoholkalkulátora éppen erre lett kitalálva. Napi rendszerességgel monitorolható és értelmezhető az alkoholbevitel hatása.

Mindemellett azt is érdemes megfejteni, hogy miért is iszik valaki annyit, amennyit. Ha stresszoldás miatt, akkor ital helyett váltson sportra. Ha az ital a "jutalom a nap végén", akkor keressen valami más jutalmat magának. Ha egyszerű pótcselekvés okán dönti a feleseket, akkor a poháremelgetést cserélje le valami hasznosabb hobbira. Ha viszont haveri körben szocializálódva ázik el rendszeresen, akkor próbáljon túljárni a saját eszén a következő trükkök valamelyikével.

- Ha nemcsak a berúgás, hanem a leszokás is társas tevékenység, akkor könnyebben fog menni. Mint mindenben, ebben is kell és hasznos egy társ, akivel együtt lehet küzdeni a sikerért.

- El kell kerülni, hogy a haverok köröket rendeljenek, mert a körök általában a leggyorsabban ivók tempója szerinti gyakorisággal követik egymást, ami nem segíti a mértékletességet. Ebből a szempontból az a szerencsés, ha amúgy a fogadkozó diktálta a tempót a csapatban, mert akkor a többiek még örülni is fognak, ha csökken az a tempó és a mennyiség. A többiek simán elkerülhetik a köröket, ha egyszerűen más italt választanak.

- Jelentősen csökkenti a mennyiséget, ha az ember sokkal jobb minőségű piát "erőszakol magára". Drágább italból nyilván nehéz ugyanazt a mennyiséget finanszírozni.

- Nemcsak a jobb minőség, hanem az alacsonyabb alkoholtartalom irányába is lehet váltani. Felesek helyett jobb fröccsözni, sör helyett lehet radlert, vodka helyett vodka-szódát rendelni. Kisebb mennyiségű, de magasabb alkoholtartalmú italokból ugyanis hajlamos az ember egységnyi idő alatt sokkal többet fogyasztani, mint a nagyobb mennyiségű, de arányosan kevesebb alkoholt tartalmazó italokból.

- Be lehet iktatni a heti rendszerbe jónéhány alkoholmentes napot is. Legjobb, ha az egyik péntekre vagy szombatra esik, akkor kibekkelhetünk józanul jópár bulit havonta. 

Újévi fogadalmak sikeres elérése szempontjából nem csodaszer a kevesebb alkoholizálás, ettől még nem fognak maguktól megvalósulni elhatározásaink, de garantáltan könyebb lesz elérni, amit akarunk és mindezt egészségesebben és boldogabban mint előző évben.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr757029927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása