Casus Bibendi

C2H6O

Az alkohol hatása az autóvezetőkre

2015. május 05. - c2h6o

Nagyon sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy milyen hatással van az alkoholfogyasztás a járművezetésre. Összeszedtük nektek mi is, hogy miért nem szabad ittasan volán mögé ülni.

20111102testedlel.jpg

(kép: http://www.life.hu/)

1. A látás már kis mennyiségű alkohol hatására is romlik: Lelassulnak a szemmozgások, életlenné válik a kép, a pupilla nem tud gyorsan alkalmazkodni a fényviszonyok változásához, szűkül a látótér, ami miatt fontos körülményeket szem elől téveszthetünk.

2. Mozgások befolyásoltsága: Vezetésnél összehangolt mozgásokat végzünk. Alkohol hatására elképzelhető, hogy a kisebb mozgásokat, kilengéseket nem vesszük észre, vagy nem érezzük jelentősnek és a kormánykorrekciót is a késleltetett reakció idő miatt elmulaszthatjuk.

3. Rossz és lassú döntések: A járművezetés összetett dolog, és sokszor kell gyorsan döntéseket hozni. Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, csökken a felelősségérzet, előtérbe kerülnek az ösztönök, indulatok, érzelmek. A közlekedésben adódhatnak olyan helyzetek, amikor önfegyelemre van szükség, logikusan és nem az érzelmekre hallgatva kell döntenünk.

4. Semmilyen érv nem szól amellett, hogy ittasan autóba üljünk: Nem csak a saját épségünket, de másokét is súlyosan veszélyeztetjük, ha alkoholos állapotban vezetünk. Ha sikerülne is balesetmentesen közlekedni, arra mindenképp számíthatunk, hogyha közúti ellenőrzésbe ütközünk, akkor el fogják venni a jogosítványunkat.

Mielőtt kitöltenénk az első pohárkát, tegyünk fel magunkban néhány kérdést. Mennyi idő múlva fogok vezetni? Kiürül-e a szervezetemből addigra az alkohol? Ahhoz, hogy válaszolni tudjunk ezekre a kérdésekre, nyilván tisztában kell lenni az alkohol hatásmechanizmusával és felszívódási gyorsaságával.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy alkoholt fogyasztanánk annak ellenére, hogy autóval érkeztünk, akkor is van más megoldás, mint ittasan vezetni. Menjünk haza taxival és másnap józanul vegyük fel az autót, vagy hívjunk egy sofőrszolgálatot, akik gondoskodnak arról, hogy mi is és az autónk is biztonságban hazaérjen.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr957549980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása