Casus Bibendi

C2H6O

Alkohol és sport

2015. június 16. - c2h6o

Mind találkoztunk már olyan ismerőssel, aki a diétájára, vagy az aktív sportolói életére hivatkozva nem fogyaszt alkoholt. De találkoztunk olyannal is, aki éppenhogy sportolás közben gurít le egy-két sört, fröccsöt vagy felest. Tudjuk egyáltalán, hogyan hat az alkohol a sportteljesítményükre?

Szinte minden, amit megeszünk, vagy megiszunk – persze eltérő mennyiségben, de - kalóriát tartalmaz. Egy liter borban majdnem 600 kalória van. Ami elsőre nem tűnik soknak, (főleg, hogy a mértékletes alkohol fogyasztást tartva, egy alkalommal biztosan nem iszunk meg ekkora mennyiséget!) viszont úgynevezett „üres” kalóriákról van szó, ami azt jelenti, hogy a magas kalória érték ellenére sincs tápértéke. Minél magasabb egy ital alkoholtartalma, annál több a kalória is benne.

Az alkohol blokkolja az anyagcserét, ezért szervezetünk lassabban birkózik meg az emésztéssel és nem tudja felhasználni a zsírokat, amit lerakódnak.  Továbbá a szervezet vércukorból (is) nyer energiát, amit a máj állít elő a glükóz vérkeringésbe való felszabadításával. Tehát, aki alkoholt fogyaszt, azért lesz kevesebb energiája, mert az alkohol gátolja ennek a cukornak az előállítását. Milyen sport tevékenységet lehet energia és kitartás nélkül végezni?

Mivel az alkohol hat a központi idegrendszerre, lassítja az adatfeldolgozás képességét az agyban, ami miatt nő a reakció idő, romlik a koordinációs képesség.

Az alkohol dehidratál, így az izomsejtekből is vizet von ki. Az izmok akkor működnek a legjobban, ha megfelelő hidratálást kapnak, vagyis az alkohol miatt nehezebben megy az izomépítés. Emellett az alkohol több fontos tápanyag lebontását is akadályozza, mint a foszfor, magnézium, kalcium, vas.

Összefoglalva, elmondhatjuk, hogy aki komolyan veszi a sportolást, figyel az egészségére, nem akar meghízni, az csak mértékkel fogyaszt alkoholt és 24 órával edzés előtt pedig egyáltalán nem iszik, mert nagyon veszélyes.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr337550060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása