Casus Bibendi

C2H6O

Adjunk-e piát ajándékba és mire figyeljünk a választásnál?

2017. december 13. - c2h6o

Alkoholt adni ajándékba nem feltétlenül felelőtlenség. Természetesen ne ajándékozzunk alkoholt a két végletnek: aki vagy absztinens, vagy alkoholista, és a minőség (no meg a „menőség”) messze fontosabb, mint a mennyiség. Aki viszont mérsékelt, műkedvelő alkoholfogyasztó és még érdeklődik is a különböző alkoholos italok színes világa iránt, annak megajándékozására érdemes extra energiákat fordítani.

Rengeteg karácsonyi csomagolás tekint vágyakozva a vásárlókra a hipermarketek polcain és az alkohol-ismerettel hiányosan megáldott vagy az egyszerű ajándékmegoldásokat keresők hamar meg is találhatják a tökéletesen papírdobozolt bort vagy 2 poharas whisky-csomagot. Első próbálkozásnak nem rossz, de érdemes egy kis erőfeszítést tenni és tájékozódni! Elsősorban a leendő megajándékozott ízlését és preferenciáit hasznos kideríteni. Biztosan jobban fog örülni valaminek, amire vágyik, mint egy mégoly drága és karakteres italra, aminek a szagát sem bírja. Még italtípusokon belül is nagy a szórás az egyes italok aromáját, karakterét, ízvilágát tekintve. Hiába ismert, hogy valaki szereti a whiskyt úgy általában, ha mondjuk éppen a bourbon whiskeyket ki nem állhatja túlzottan édeskés, vaníliás, az új hordóban érleléstől erősen tölgyfás ízei miatt. Neki még egy ’single barrel small-batch Kentucky straight sour mash bourbon whiskey’ is csalódás lehet, legyen mégoly lenyűgözően hosszú is a címkéjén a felirat. A pálinkakedvelők között is nagy a szórás. Sokan vannak, akik esküsznek a pálinkára, de pl. kerülik a törköly, a seprő vagy akár furcsa gyümölcsökből készült pálinkákat, mint pl. a som. Mások éppen ezeket szeretik. A borok esetében is vannak megrögzött fehér vagy vörös hívők.

081.jpg

(kép: borhalo.com)

Érdemes tehát vásárlás előtt kérdezősködni. Tájékozódjunk továbbá a lehetőségeket illetően is, mert az bizony számtalan. Manapság már kellően széles az italválaszték az üzletekben, de ha a bevásárlóközpontok polcain még sem találunk jó ajánlatokat, számtalan borspecialista és internetes pálinka-, whisky-, gin- és rumshop áll rendelkezésre, ahol a keresgélés közben rengeteget lehet tanulni az alkoholos italok sokszínűségéről, készítéséről, karakterkülönlegességéről és –különbözőségéről.

Bor esetében hét dologra érdemes odafigyelni a választás során, amellett, hogy egy palack bőven elég ajándék:

  1. Karácsony lévén amúgy is a drágább felé húz az ember keze, feltételezve, hogy a drágább bor, jobb is. Ez azonban nem mindig igaz. Az ár-érték arányra kell figyelni. Ennek megítéléséhez nem szégyen szakértőtől tanácsot kérni, ami a hiper- és szupermarketekben egyáltalán nem áll rendelkezésre, de egy borszakboltban mindig szívesen segítenek a választásban.
  2. Borválasztásnál a szezonra vagy évszakra is szokás figyelni. Karácsony lévén a téli időszak olyan borai. mint a vörösök közül a Cabernet Sauvignon, a fehérek közül pedig egy hordós érlelésű Chardonnay lehet jó választás.
  3. Bátran lehet a megszokottól merészen eltérő bort is választani. A lényeg, hogy ne legyen elérhetetlenül drága vagy ritka, azaz megismételhetetlen, ha az ajándék sikeres lenne.
  4. A címke fontos. Persze nem kizárólag ez alapján kell választani, de a címke igenis számít. Egy szépen megtervezett, informatív, design-címke rengeteget ad a bor élvezetéhez. A kutatások szerint az unalmas címkéhez az emberek a silányabb bor minőséget társítják.
  5. A csomagolás maga a bor legyen. Nem kell bedobozolni, manapság már gyönyörűek tudnak lenni az arra érdemes boros palackok és címkék. Lehet kötni rá egy szolid üdvözlőkártyát, masnit vagy be lehet tekerni selyempapírba, de ennél több már túl sok és felesleges.
  6. Remek meglepetés lehet a borhoz egy hozzáillő kiegészítőt mellékelni: egy klasszikus dugóhúzó, egy különleges borospohár vagy egy a bor élvezetéről regélő könyv (pl. Hamvas Béla: A bor filozófiája), de pár száz forintért már különféle borkiöntők, ún. cseppőrök is kaphatók.
  7. Végül, érdemes felkészülni némi információval a bor eredetét, készítési körülményeit, a terroirt, a borászt és a borászatot illetően, és a megfelelő pillanatban ezt a tudást is átadni az ajándékkal együtt. Az ilyen figyelmesség megsokszorozza a hatást.

A kézműves sörök iránti érdeklődés olyan mértékben nő évről évre, hogy ma már az sem furcsa, ha valaki sört kap ajándékba. A legnépszerűbb és legpraktikusabb megoldás, ha egy pár palackból álló válogatást állítunk össze különféle ale, IPA, APA, búza, barna, félbarna, porter, stout vagy lager sörökből akár egy, akár több gyártótól. Az ilyen válogatásokhoz ma már könnyedén találhatunk fából készült, egyedi sörös rekeszeket is.

Aki valami „erősebb” italt, párlatot adna ajándékba, vegye a fáradtságot, hogy utánanéz, mit érdemes és milyen áron beszerezni. Kerüljük az ismeretlen eredetű házi párlatokat, csak ellenőrzött forrásból származó pálinkát vásároljunk! Az egyszerűbb gyümölcspálinkák, helyett érdemes Karácsonyra valami különleges, érlelt aszútörkölyt felkutatni. Amúgy is egyre több a jó érlelt pálinka, amely a tiszta gyümölcs karakter mellett, a kifinomult hordós érlelés során további egyedi aromákkal egészül ki. Drágább whiskyből manapság a japán a divatos vagy a különleges blended (kevert) skót whiskyk vagy ír whiskeyk. Nem lövünk mellé pl. egy több whiskyrégió karakteréből ízelítőt adó mini-palackos whisky-válogatással. Arra viszont ügyeljünk, hogy whiskyben járatlan megajándékozottnak ne rontsuk el az ünnepet egy drága és komplex aromatikájú, de rendkívül nehezen megszerethető tőzegfüstös skót maláta whiskyvel.  A pár évtizeddel ezelőtti sütőrumok majd az elmúlt 20 év Bacardi egyeduralma után, kifejezett felüdülés, hogy a rumok között is lehet már válogatni. Rövid internetes keresgélés után választhatunk, hogy melyik spanyol, francia vagy angol típusú, karakterű érlelt rumot szeretnénk megvenni, melyik latin-amerikai rummanufaktúrától.

Jóllehet minőségi italfogyasztásból még nem, de italválasztékból már felzárkóztunk Európához, így számos különleges palackozás és egyedi, szezonális, limitált sorozat is elérhető már egyes hírneves italfajtákból. Igazán hozzáértők számára érdemes körülnézni ezen különleges pálinkák, whiskyk, rumok, cognac-ok, armagnac-ok, calvadosok és ginek között, mert egész jó áron lehet kifogni olyan egyedi palackokat, amelyeket a gyűjtők is megirigyelhetnek.

Előfordulhat, hogy nem sikerül feltérképezni, hogy mire is vágyna a megajándékozott. Ha italt nem is, valami különleges kiegészítőt még beszerezhetünk számára. Whiskykövek, 1 literes fahordó otthoni továbbérleléshez, aroma szett, spéci skót kristály kóstolópohár, koktélrecept-gyűjtemény, egy bármixer tanfolyamra beiratkozás, whisky klub éves tagság vagy akár Aczél Miksa koktélokról a századfordulón megírt könyvének reprint kiadása bőrkötésben mind remek ajándék lehet.

Van persze, aki bármilyen italt kap ajándékba, hamar továbbadja, mert nem igazán érdekli, úgyis mindig ugyanazt a fajta bort vagy pálinkát fogyasztja. Van, aki bármilyen italt kap, szinte azonnal minden érdeklődés nélkül mindet megissza. Nos, nekik tök mindegy, hogy mit veszünk. Sőt, legjobb nem is erőlködni. Nekik marad a sál, a nyakkendő, a kötött pulóver. Bár csábítóan egyszerű megoldás lekapni a hipermarketek polcairól és meglepni valakit egy a gyártók vagy kereskedők által előre díszcsomagolt bármilyen alkoholos itallal, különösen ügyeljünk arra, hogy ne ajándékozzunk semmilyen alkoholt olyan valakinek, aki gyaníthatóan nem jó kedvében fogja azt elfogyasztani, hanem „stresszoldás céljából” vagy bánatában iszik majd meg bármilyen alkoholtartalmú karácsonyi ajándékot! És még az is lehet, hogy meg sem kínál belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://c2h6o.blog.hu/api/trackback/id/tr8813495329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása